Clauses · FAR · Insurance and liability
FAR 52.228-5 Insurance—Work on a Government Installation
Does the regulation require it to flow down?
Yes
(c): 'insert the substance of this clause, including this paragraph (c), in subcontracts under this contract that require work on a Government installation' — only flows down to subs with work on the installation, no dollar threshold
- Form
- substance
- Reaches
- all tiers
Checked against acquisition.gov on 2026-08-04 · edition JAN 1997 · base v0.9.3 Read the text ↗
What it makes you produce
3 items for your checklist, slowest first.
Something somebody else has to issue you2
The same day if the issuer is one of your own suppliers, months if it is an assessor or an underwriter.
The kinds and minimum amounts of insurance the contract Schedule names, carried at your own expense for the whole performance
FAR 52.228-5(a)An endorsement on those policies holding any cancellation or adverse material change ineffective until 30 days after written notice to the contracting officer, or the longer period state law prescribes
FAR 52.228-5(b)
Something you write
Days to weeks, and nobody outside your company has to agree to it.
Written notice to the contracting officer, before work starts, that the required insurance has been obtained
FAR 52.228-5(b)
When it is used
Goes into fixed-price contracts whose work happens inside a government installation (base, arsenal, depot). Flows down to the sub whenever the subcontract also requires work on the installation — no dollar threshold. If your work is all in your own shop, the clause may be on paper but the obligations don't bite.
Read closely
The minimums are not in the clause: (a) points at the Schedule or elsewhere in the contract, so a subcontract that names no amounts leaves the question open. Two of these come from the insurer and one from you, and the endorsement is the one that takes an underwriter's time. (c) also has copies of any lower-tier suppliers' proofs of insurance kept on file and produced on request.
The 12 templates that name it, with the line
Source: acquisition.gov, FAR 52.228-5 (verified 2026-08-04)
This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.