Clauses · FAR · Payment and financing
FAR 52.232-22 Limitation of Funds
Does the regulation require it to flow down?
No
The prime includes it to avoid exposure between installments: the sub works only up to the limit of what the prime has allotted, and gives notice before touching it
A clause can reach your subcontract without a mandate. Once it is in your document, it is a contract term all the same. The missing mandate is a fact about the regulation. It is not a ruling on your order.
Checked against acquisition.gov on 2026-08-04 · edition APR 1984 · base v0.9.3 Read the text ↗
What it makes you produce
3 items for your checklist, slowest first.
Something you write2
Days to weeks, and nobody outside your company has to agree to it.
Written notice when the cost expected over the next 60 days, added to everything already incurred, will pass 75 percent of the funds allotted so far — a different number from the total estimated cost
FAR 52.232-22(c)Notice 60 days before the end of the period the Schedule sets, with the estimate of the funds needed to continue
FAR 52.232-22(d)
Nothing to send now
It does not hold the order. It decides what money moves later — what you can claim, what can be claimed from you, and what can be held back — and none of that changes after signature.
Nothing above the allotted amount is reimbursable, and where no further funds are allotted after the notice, the right to stop work is the protection the clause carries
FAR 52.232-22(e)
When it is used
The counterpart of 52.232-20 for INCREMENTALLY funded cost-reimbursement contracts: the government allots funds in installments and owes nothing above the total allotted so far. There is no flowdown mandate; the prime mirrors it in incremental cost-type subs to pass down the funding ceiling and the duty to give notice.
Read closely
The 75 to 85 percent band and the 30 to 90 day window vary by contract, so the figures in the copy you hold are the operative ones.
The 7 templates that name it, with the line
Source: acquisition.gov, FAR 52.232-22 (verified 2026-08-04)
This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.