Clauses · FAR · Quality and inspection
FAR 52.211-5 Material Requirements
Does the regulation require it to flow down?
No
No flow-down paragraph in the text; the prime includes it as a quality convenience — if the sub delivers used material without authorization, it is the prime that breaches the parent clause before the CO
A clause can reach your subcontract without a mandate. Once it is in your document, it is a contract term all the same. The missing mandate is a fact about the regulation. It is not a ruling on your order.
Checked against acquisition.gov on 2026-08-04 · edition AUG 2000 · base v0.9.3 Read the text ↗
What it makes you produce
One item for your checklist.
Something you write
Days to weeks, and nobody outside your company has to agree to it.
- FAR 52.211-5(d)
A written proposal to the contracting officer for approval, describing the supplies in detail — and for former Government surplus property, the material, the quantity, the agency it came from and the date it was acquired
Owed when what you offer is used, reconditioned or remanufactured supplies, or unused former Government surplus property — (e) permits their use only where it was proposed and authorized
When it is used
A clause for supply contracts (prescribed at 11.302). It has no flow-down of its own — it reaches the sub because the prime incorporates it to ensure that the material you deliver meets the standard THE PRIME promised the government.
Read closely
(b) requires supplies that are new, reconditioned or remanufactured as (a) defines those words, so only a shop shipping genuinely new material sends nothing here: two of the three compliant categories run through the (d) proposal first. (c) sets what a surplus-property proposal describes. The reading that catches shops out is in (a) — new means previously unused components, so a recovered component inside an otherwise new build is the case to settle before shipping.
The 13 templates that name it, with the line
Source: acquisition.gov, FAR 52.211-5 and 11.302 (verified 2026-08-04)
This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.