Clauses · FAR · Small business, labor and socioeconomic
FAR 52.222-21 Prohibition of Segregated Facilities
Does the regulation require it to flow down?
Yes
(c) (verified): include this clause in every subcontract and purchase order that is subject to the contract's Equal Opportunity clause
- Form
- verbatim — 'include this clause'
- Reaches
- all tiers (the clause replicates itself in every subcontract subject to the EO clause)
Checked against acquisition.gov on 2026-08-04 · edition APR 2015 · base v0.9.3 Read the text ↗
What it makes you produce
One item for your checklist.
Nothing to send, ever
There is no paperwork here. It is a rule you follow while you perform the work.
Work areas, restrooms, cafeterias, parking and housing that are not segregated by race, color, religion, sex, sexual orientation, gender identity or national origin
FAR 52.222-21(b)
When it is used
Prescription 22.810(a)(1) (verified): goes in whenever the contract carries 52.222-26 Equal Opportunity — no threshold of its own; the classic $10,000 threshold of the -26 was not confirmed in the current text of 22.810. Flows down via (c) to every subcontract and purchase order subject to the EO clause.
Read closely
Paragraph (b) is an agreement made by accepting the order rather than a certificate to fill in, and the current text asks for no certification from lower tiers either — paragraph (c) simply puts the clause into every subcontract and purchase order subject to the equal opportunity clause. Single-occupancy restrooms and privacy areas are outside it. Executive Order 11246, which carried the host clause FAR 52.222-26, was revoked on 2025-01-21 by Executive Order 14173, and the model text for the FAR overhaul prints 52.222-21 as reserved; the substantive prohibition stands under Title VII and the April 2015 text has not changed.
The 7 templates that name it, with the line
Source: acquisition.gov, FAR 52.222-21 and 22.810(a)(1) (verified 2026-08-04)
This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.