Clauses · FAR · Small business, labor and socioeconomic
FAR 52.222-36 Equal Opportunity for Workers with Disabilities
Does the regulation require it to flow down?
Yes
Every subcontract/purchase order > $20,000
- Form
- verbatim
- Reaches
- all tiers
Checked against acquisition.gov on 2026-08-09 · edition Jun 2020 · base v0.9.3 Read the text ↗
What it makes you produce
One item for your checklist.
Nothing to send, ever
There is no paperwork here. It is a rule you follow while you perform the work.
Hiring and workplace practice under the equal opportunity clause at 41 CFR 60-741.5(a), which paragraph (a) makes a term of the contract in a single sentence
FAR 52.222-36(a)
When it is used
Contracts > $20,000 (was $15k until 2025-09-30). Statutory (Section 503, Rehabilitation Act) — unaffected by the revocation of EO 11246.
Read closely
The FAR clause carries no filing, no report and no certificate of its own — paragraph (a) adopts the 41 CFR clause and paragraph (b) puts the terms into every subcontract or purchase order above the threshold, $20,000 since 2025-10-01. Section 503 of the Rehabilitation Act is statutory and was not affected by the revocation of Executive Order 11246. At that threshold it reaches almost every subcontract.
Alternates
Alt I · JUL 2014
FAR 22.1408(b) — the agency head has waived one or more, but not all, terms of the clause.
Alternate I only prepends a line where the contracting officer writes in the specific terms an agency head has waived for that contract; what it takes away is read off the copy you were sent, and it adds nothing to produce.
The 22 templates that name it, with the line
Source: acquisition.gov, FAR 52.222-36, codified text read at FAC 2026-01 (effective 2026-03-13), prescribed at 22.1408(a) with designation (Jun 2020); the RFO Part 52 disposition table prescribes it at 22.1401-2(a)(1) and prints (Deviation Date), so the model text is rewritten rather than carried over (verified 2026-08-09)
This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.