Clauses · FAR · Environment and safety
FAR 52.223-7 Notice of Radioactive Materials
Does the regulation require it to flow down?
Yes
(d): in all subcontracts for radioactive materials meeting the criteria in (a)
- Form
- verbatim ('this clause... shall be inserted'), including (d) itself
- Reaches
- all tiers
Checked against acquisition.gov on 2026-08-04 · edition JAN 1997 · base v0.9.3 Read the text ↗
What it makes you produce
2 items for your checklist, slowest first.
Something you write2
Days to weeks, and nobody outside your company has to agree to it.
A written notice to the contracting officer describing the part, the isotope, its activity and the manufacturer, the stated number of days before delivery or before servicing is complete
FAR 52.223-7(a)MIL-STD-129 marking and labels on every item, part or subassembly above the activity criteria, and on the containers they ship in
FAR 52.223-7(c)
When it is used
Supplies contracts where the item contains radioactive material that requires a license under the Atomic Energy Act or has specific activity above 0.002 microcuries/gram ((a)). The advance-notice period is filled in by the Contracting Officer in the contract (the text leaves the number of days blank). No dollar threshold.
Read closely
The number of days is filled in by the contracting officer, set to leave time for licenses and safety precautions at the receiving end — a blank there is a question rather than a zero. (b) lets a repeat delivery of unchanged material go forward on a written waiver request naming the earlier notice and its contract number. The trigger sits in the bill of materials: sights, dials, smoke detectors and luminous instruments are the usual carriers.
The 15 templates that name it, with the line
Source: acquisition.gov, FAR 52.223-7 (verified 2026-08-04)
This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.