Clauses · FAR · Payment and financing
FAR 52.232-1 Payments
Does the regulation require it to flow down?
No
There is no flow-down mandate anywhere in 52.232-1 or 32.111. Primes carry it in the Part 32 payment block of a recycled clause matrix. Flowing it down verbatim is close to meaningless and is worth flagging as a drafting defect: as printed, the clause says 'The Government shall pay the Contractor' — if the prime does not rewrite 'Government' as the prime and 'Contractor' as the sub, the flowed-down text creates no payment obligation on the prime at all. Both corpus documents that carry it (CACI 2020, Force Protection/GDLS 2007) list it inside a large FAR matrix rather than restating it.
A clause can reach your subcontract without a mandate. Once it is in your document, it is a contract term all the same. The missing mandate is a fact about the regulation. It is not a ruling on your order.
Checked against acquisition.gov on 2026-08-05 · edition APR 1984 · base v0.9.3 Read the text ↗
What it makes you produce
One item for your checklist.
Something you fill in and send back
Hours, once you know which one is missing.
A proper invoice or voucher for supplies delivered and accepted or services rendered and accepted — that is the whole of what this clause asks of you
FAR 52.232-1
When it is used
FAR 32.111(a)(1): insert 'in solicitations and contracts when a fixed-price supply contract, a fixed-price service contract, or a contract for nonregulated communication services is contemplated', appropriately modified as to payment due date per agency regulations. No dollar threshold, no set-aside condition, no place-of-performance condition. Not used in commercial acquisitions — a Part 12 contract is paid under 52.212-4(i) Payment and 52.212-4(g) Invoice. Cost-reimbursement work is paid under 52.216-7, not this clause.
Read closely
The invoice sentence is the clause's unlettered opening; paragraphs (a) and (b) are the partial-delivery tests and both face the Government — the amount due warrants it, or you request it and the amount due on the deliveries is at least $1,000 or 50 percent of the total price. No due date is fixed here: FAR 32.111(a)(1) leaves that to the contracting officer, and the 30-day clock is FAR 52.232-25's. Where this arrives in a clause list, the payment terms that actually govern you are the ones written in the purchase order.
Source: acquisition.gov, FAR 52.232-1 and FAR 32.111(a)(1) (verified 2026-08-05)
This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.