Clauses · FAR · Administration and definitions
FAR 52.242-15 Stop-Work Order
Does the regulation require it to flow down?
No
The prime mirrors it back-to-back: without it, a Government stop-work leaves the prime obligated to pay the sub for working on a stopped contract, with no one to recover from
A clause can reach your subcontract without a mandate. Once it is in your document, it is a contract term all the same. The missing mandate is a fact about the regulation. It is not a ruling on your order.
Checked against acquisition.gov on 2026-08-04 · edition AUG 1989 (Basic; Alt I APR 1984) · base v0.9.3 Read the text ↗
What it makes you produce
One item for your checklist.
Nothing to send now
It does not hold the order. It decides what money moves later — what you can claim, what can be claimed from you, and what can be held back — and none of that changes after signature.
A day-by-day tally of demobilization, idle crew and remobilization, and the right to an adjustment asserted within 30 days after the end of the stoppage
FAR 52.242-15(b)(2)
When it is used
Supply, service, or R&D contracts where the CO chooses to insert it (42.1305(b)); Alt I in cost-reimbursement. No regulatory flow-down — but it is among the most-mirrored clauses in subcontracts: the prime needs to be able to stop the sub the moment the Government stops the prime.
Read closely
(a) is the stop itself: the order runs up to 90 days, costs are kept down during it, and work resumes as soon as it is canceled. Nothing is produced unless the order arrives, and in a long stoppage the party that does not document is the one that absorbs the loss.
Alternates
Alt I · APR 1984
FAR 42.1305(b) — cost-reimbursement contracts (Lockheed's template states the condition verbatim).
Alt I is the cost-reimbursement version: it substitutes the termination-clause reference in (a)(2) and widens the adjustment in (b) to estimated cost, fee and other affected terms, while the tally and the 30-day assertion stay the basic clause's.
The 12 templates that name it, with the line
Source: acquisition.gov, FAR 52.242-15 and 42.1305(b) (verified 2026-08-04)
This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.