Clauses · DFARS · Banned sources and products
DFARS 252.209-7004 Subcontracting with Firms that are Owned or Controlled by the Government of a Country that is a State Sponsor of Terrorism
Does the regulation require it to flow down?
No
The current text has no flow-down paragraph — the duties ((a) restriction, (b) prior notification by a corporate officer) bind whoever holds the clause; primes pass it along in templates to extend the SAM screening to lower tiers
A clause can reach your subcontract without a mandate. Once it is in your document, it is a contract term all the same. The missing mandate is a fact about the regulation. It is not a ruling on your order.
Checked against acquisition.gov on 2026-08-04 · edition MAY 2019 · base v0.9.3 Read the text ↗
What it makes you produce
One item for your checklist.
Something you write
Days to weeks, and nobody outside your company has to agree to it.
- DFARS 252.209-7004(b)
A written notice to the buyer, signed by one of your corporate officers, naming the firm and the compelling reasons for placing the order with it
Owed when you intend to place a lower-tier order above the FAR 9.405-2(b) threshold, $45,000 in the current text and other than for a commercially available off-the-shelf item, with a firm SAM lists as owned or controlled by a government that sponsors terrorism — the notice comes before you sign, not after
When it is used
Prescribed at 209.409 for DoD contracts (exact prime-level use condition not confirmed in the text read). The restriction in (a) applies to whoever carries the clause: no subcontract above the FAR 9.405-2(b) threshold — $45,000 in the current text, except COTS — with a firm listed in SAM Exclusions for being controlled by the government of a state sponsor of terrorism, absent a compelling reason.
Read closely
Paragraph (a) is the restriction itself. The test runs on the orders you place rather than on the value of the order you received, so the screening step is the SAM exclusions list before a purchase closes.
The 10 templates that name it, with the line
Source: acquisition.gov, DFARS 252.209-7004, 209.409 and FAR 9.405-2(b) (verified 2026-08-04)
This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.