Clauses · FAR · Banned sources and products
FAR 52.204-25 Prohibition on Contracting for Certain Telecommunications and Video Surveillance Services or Equipment
Does the regulation require it to flow down?
Yes
All subcontracts and instruments, including COTS
- Form
- substance (excluding (b)(2), which stays with the prime)
- Reaches
- all tiers
Checked against acquisition.gov on 2026-08-09 · edition Nov 2021 · base v0.9.3 Read the text ↗
What it makes you produce
One item for your checklist.
Something you fill in and send back
Hours, once you know which one is missing.
- FAR 52.204-25(d)
A report — contract number, supplier, brand, model number, item description and any mitigation already under way — with further detail and prevention steps within 10 business days after it
Owed when you identify covered telecommunications equipment or services in what you supply or use — the first report is due within one business day of that
When it is used
All contracts, no dollar exception (including micro-purchase), including commercial and COTS.
Read closely
Paragraph (b) is the prohibition and it reaches the front-desk router and the warehouse cameras as well as what you deliver; paragraph (c) holds the exceptions, which are a service connecting to a third party's facilities and equipment that cannot route or redirect user data or see into packets. Paragraph (e) carries the substance, excluding (b)(2), into all subcontracts and other instruments including commercial and off-the-shelf ones. Reports on a defense order go to dibnet.dod.mil. The model text for the FAR overhaul prints this number as reserved and moves the prohibition into FAR 52.240-91.
The 18 templates that name it, with the line
Source: acquisition.gov, FAR 52.204-25, codified text read at FAC 2026-01 (effective 2026-03-13), prescribed at 4.2105(b) with designation (Nov 2021), and printed [Reserved] in the RFO Part 52 disposition table (verified 2026-08-09)
This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.