whatbindsCheck your order

Clauses · DFARS · Supply chain and sourcing

DFARS 252.225-7047 Exports by Approved Community Members in Performance of the Contract

Does the regulation require it to flow down?

Yes

Paragraph (f) requires the Contractor to include the substance of the clause, including paragraph (f), in ALL subcontracts that may require exports or transfers of qualifying defense articles. Note the width of 'may require': the test is possibility, not certainty, so a supplier who might need to ship a controlled article to a UK or Australian Approved Community facility is inside the mandate even if no such shipment is planned at award. There is no dollar floor on the flow-down.

Form
substance, including paragraph (f) itself — self-perpetuating
Reaches
all tiers

Checked against acquisition.gov on 2026-08-05 · edition JUN 2013 · base v0.9.3 Read the text ↗

What it makes you produce

2 items for your checklist, slowest first.

  1. A program you have to be running

    You are either running it or you are not, and what the prime asks for is the date it started.

    • Treaty legend marking on every article and every piece of technical data, storage and handling kept inside the approved community, and an approval step before anything is re-exported or re-transferred out of it

      Owed when the treaty exemption is used in place of an ordinary export license

      DFARS 252.225-7047(e)
  2. A state you have to be in, in a government system

    The record has to be posted before the prime can see it, and posting is not the same day as being ready.

    • Registration with the Directorate of Defense Trade Controls as a member of the approved community, which is who the treaty route is open to

      Owed when the treaty exemption is used in place of an ordinary export license

      DFARS 252.225-7047(c)

When it is used

DFARS 225.7902-5(b)(1) prescribes the clause when BOTH conditions hold: exports or transfers of export-controlled items are expected during contract performance and clause 252.225-7048 (Export-Controlled Items) is used, AND at least one contract line item is intended to satisfy a US DoD Treaty-eligible requirement. Under 225.7902-5(b)(2) the contracting officer completes paragraph (b) of the clause using the program manager's identification under 225.7902-4(a) — so the treaty-eligible line items are named in the instrument, not inferred. The clause is permissive in nature: it authorizes Approved Community members (US entities and Australian and UK government and industry facilities on the Approved Community list) to use the Defense Trade Cooperation Treaties in lieu of ITAR licenses; it does not compel that route. No dollar threshold. Absent from DFARS 212.301, so not prescribed for FAR part 12 acquisitions. It travels with 252.225-7048, which is already in the base — if you receive -7047 without -7048, the pairing is broken.

Read closely

(b) is where the buyer names which line items are intended to satisfy treaty-eligible requirements, and an item not excluded there is eligible by default. Using the treaty is a choice rather than a duty, and (d) leaves everything outside its scope under ordinary export licensing and penalties — the exemption runs item by item and not as a blanket.

The 4 templates that name it, with the line

Source: acquisition.gov, DFARS 252.225-7047, DFARS 225.7902-5(a) and (b), and DFARS 212.301 (verified 2026-08-05)

This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.