Clauses · FAR · Supply chain and sourcing
FAR 52.225-5 Trade Agreements
Does the regulation require it to flow down?
No
The clause has no flow-down paragraph — the obligation to deliver only 'U.S.-made or designated country end products' is the prime's, who flows it down contractually (origin certification, mirror clause) because it has no way to comply without binding the supplier
A clause can reach your subcontract without a mandate. Once it is in your document, it is a contract term all the same. The missing mandate is a fact about the regulation. It is not a ruling on your order.
Checked against acquisition.gov on 2026-08-04 · edition NOV 2023 · base v0.9.3 Read the text ↗
What it makes you produce
One item for your checklist.
Something somebody else has to issue you
The same day if the issuer is one of your own suppliers, months if it is an assessor or an underwriter.
The manufacturer's origin documentation for every item you sell into the order, resting on where substantial transformation happened — evidence the prime weighs, not paper the clause names
FAR 52.225-5
When it is used
Goes into the prime's contract when the supplies acquisition is covered by the WTO GPA — prescription 25.1101(c)(1); the TAA threshold is the prime's contract's, not the sub's (it was $174,000 for supplies in the 2024–25 biennium; the 2026–27 value is (unconfirmed)). Reaches the sub as an origin restriction: only US or 'designated country' products.
Read closely
(b) is the delivery restriction and it reads on what was specified in the offer. The test is substantial transformation rather than a component-cost percentage, so the same part can qualify at one value band and fail at another. China, India, Malaysia and Russia are not designated countries, and a supplier change moves the origin answer with it.
The 13 templates that name it, with the line
Source: acquisition.gov, FAR 52.225-5 and 25.1101(c)(1) (verified 2026-08-04)
This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.