Clauses · DFARS · Government property
DFARS 252.245-7005 Management and Reporting of Government Property
Does the regulation require it to flow down?
No
(b)(5): 'When Government property is in the possession of subcontractors, the Contractor shall ensure that reporting is accomplished using the data elements required in paragraph (c)' — no mandate to flow the clause itself down, but the prime's duty makes the clause (or its equivalent) show up in every sub holding GFP
A clause can reach your subcontract without a mandate. Once it is in your document, it is a contract term all the same. The missing mandate is a fact about the regulation. It is not a ruling on your order.
Checked against acquisition.gov on 2026-08-04 · edition JAN 2024 · base v0.9.3 Read the text ↗
What it makes you produce
6 items for your checklist, slowest first.
A program you have to be running
You are either running it or you are not, and what the prime asks for is the date it started.
- DFARS 252.245-7005(d)(1)
Unique item identifiers assigned and marked as an IUID data matrix on reparable items
Owed for items the contract's GFP attachment lists as serially managed, and only where the technical drawing you can reach gives the data matrix location and marking method
A state you have to be in, in a government system
The record has to be posted before the prime can see it, and posting is not the same day as being ready.
- DFARS 252.245-7005(d)(4)
A new identifier assigned, marked and registered in the IUID Registry
Owed when an item is found already marked but not registered, and the (d)(1) conditions are met
Something you write
Days to weeks, and nobody outside your company has to agree to it.
Property records carrying the six data elements the module needs: stock number or manufacturer code and part number, the code on the accountable contract, received and shipped dates, the contract number, serial number, and supply condition code
DFARS 252.245-7005(c)
Something you fill in and send back3
Hours, once you know which one is missing.
Receipt, transfer to another DoD contract, shipment, and a serially managed item built into a higher assembly, each posted into the Government Furnished Property module of PIEE within 7 business days of the change
DFARS 252.245-7005(b)(3)- DFARS 252.245-7005(b)(1)(v)
A loss of Government property reported through the same module
Owed on the terms of FAR 52.245-1(f)(1)(vii), which is where this report's timing lives — the 7 business days at (b)(3) reach only (b)(1)(i) through (iv)
- DFARS 252.245-7005(b)(1)(vi)
The plant clearance inventory schedule completed in the module, which generates the electronic equivalent of the SF 1428
Owed under FAR 52.245-1(j)(2) at disposition, unless the contract carries its own disposition instructions
When it is used
Applies in solicitations and contracts, including FAR Part 12, that contain FAR 52.245-1 (Government Property) — prescription 245.107(4). No dollar threshold. For the sub: if GFP is in its possession, (b)(5) obligates the prime to ensure reporting is done with the (c) data elements — in practice the prime flows the clause down or requires an equivalent report.
Read closely
The module generates the electronic equivalent of the DD Form 1149 and 1348-1 shipping documents as well, so those come out of the system rather than being filled in beside it. (b)(1) requires the module to be used; (b)(2) says users MAY register for access and training on the PIEE home page, which is where an account comes from. (b)(4) sends the shipment of repaired items through Wide Area WorkFlow instead, (d)(2) reports the identifier before or during shipment, and (d)(3) leaves alone anything already marked and registered under DFARS 252.211-7003. (b)(5) is the paragraph that reaches a lower tier: property in a supplier's possession is still reported with the (c) data elements.
The 11 templates that name it, with the line
Source: acquisition.gov, DFARS 252.245-7005 and 245.107(4) (verified 2026-08-04)
This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.