whatbindsCheck your order

Clauses · FAR · Small business, labor and socioeconomic

FAR 52.222-51 Exemption from Application of the Service Contract Labor Standards to Contracts for Maintenance, Calibration, or Repair of Certain Equipment—Requirements

Does the regulation require it to flow down?

Yes

(f): in subcontracts for the exempt services under the contract; the prime is responsible for the sub's compliance with the exemption conditions and must make an affirmative determination before subcontracting

Form
substance, including (f) itself
Reaches
all tiers

Checked against acquisition.gov on 2026-08-04 · edition MAY 2014 · base v0.9.3 Read the text ↗

What it makes you produce

One item for your checklist.

  1. Something you write

    Days to weeks, and nobody outside your company has to agree to it.

    • The evidence that keeps the exemption standing — the established catalog or market prices you charge other customers under paragraph (b), and the compensation plan your technicians are paid under, the same one used for equivalent employees servicing commercial customers

      FAR 52.222-51(b)

When it is used

Goes in when a contract for maintenance, calibration, or repair of certain commercial equipment was exempted from the Service Contract Labor Standards (SCA) under 22.1003-4(c) — and the exemption holds only while its conditions hold: equipment sold in substantial quantities to the public, service at catalog/market price, and technicians paid like those serving commercial customers. Prescription 22.1006(e)(2). No dollar threshold.

Read closely

There is no reporting paragraph, no notification paragraph and no retention period in this clause: what it has is conditions, and paragraph (e) is what happens when the Department of Labor finds one is not met — the Service Contract Labor Standards return, wage determination and all. Paragraph (d) makes you answerable for a lower-tier firm's compliance with the same conditions, and paragraph (f) carries the substance, including itself, into subcontracts for the exempt services.

The 9 templates that name it, with the line

Source: acquisition.gov, FAR 52.222-51 + prescription 22.1006(e)(2); 52.212-5 (MAR 2026) (verified 2026-08-04)

This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.