Clauses · FAR · Environment and safety
FAR 52.223-18 Encouraging Contractor Policies to Ban Text Messaging While Driving — [Reserved]; text relocated to 52.226-8
Does the regulation require it to flow down?
No
Primes still cite 52.223-18 out of template inertia; the enforceable obligation is 52.226-8's, if that is the one incorporated
A clause can reach your subcontract without a mandate. Once it is in your document, it is a contract term all the same. The missing mandate is a fact about the regulation. It is not a ruling on your order.
Checked against acquisition.gov on 2026-08-04 · edition [Reserved] since FAC 2025-05 (effective 2025-08-07); last version under this number: JUN 2020 · base v0.9.3 Read the text ↗
What it makes you produce
One item for your checklist.
There is no clause at this number
The number points at a section with no text in it, so there is nothing to follow and nothing to send.
There is no clause at this number — 52.223-18 reads Reserved, and the text-messaging policy it used to carry now sits at 52.226-8
FAR 52.223-18
When it is used
Under the old number: none — 52.223-18 is [Reserved]. The content lives in 52.226-8 (same title), which goes into practically every contract and flows down to subcontracts above the micro-purchase threshold ($15k). A numbering zombie: a template citing 52.223-18 is pointing at an empty address, but the obligation still exists at the new one.
Read closely
A template citing this number is pointing at a page with no text on it, which is a fact about the template and can be handed back as one. What the successor asks for is a policy banning text messaging while driving and an awareness effort sized to the business, with its own flow-down floor at the micro-purchase threshold — so where 52.226-8 is also on the order, that number is the one the duty runs on.
The 11 templates that name it, with the line
Source: acquisition.gov, FAR 52.223-18 [Reserved] and 52.226-8 (verified 2026-08-04)
This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.