whatbindsCheck your order

Clauses · FAR · Ethics and integrity

FAR 52.225-26 Contractors Performing Private Security Functions Outside the United States

Does the regulation require it to flow down?

Yes

(f): include the substance in 'all subcontracts that will be performed outside the United States' in areas of (1) combat operations or (2) other significant military operations

Form
substance
Reaches
all subcontracts performed in the designated areas ((f) self-inclusion not confirmed in the verified excerpt (unconfirmed))

Checked against acquisition.gov on 2026-08-04 · edition OCT 2016 · base v0.9.3 Read the text ↗

What it makes you produce

3 items for your checklist, slowest first.

  1. A program you have to be running

    You are either running it or you are not, and what the prime asks for is the date it started.

    • A private security operation run to 32 CFR part 159 — personnel registered and managed, weapons authorized and accounted for, armored vehicles registered, incidents reported

      FAR 52.225-26(c)(1)
  2. Something you write2

    Days to weeks, and nobody outside your company has to agree to it.

    • Records of the people performing private security work — registering, processing, accounting for, managing and overseeing them

      FAR 52.225-26(c)(1)(i)
    • An incident report under the orders and instructions the contract identifies

      Owed each time a weapon is discharged by or against your personnel, someone is attacked, killed or injured, property is destroyed by your personnel, or an active non-lethal countermeasure is used

      FAR 52.225-26(c)(1)(iv)

When it is used

Goes into contracts with private security functions performed outside the US in areas of combat operations or 'other significant military operations' (prescription 25.302-6); no dollar threshold. Flows down via (f) to every subcontract performed in those areas.

Read closely

(b) limits all of it to performance in a designated area — combat operations, or other significant military operations designated by the Secretaries of Defense and State. (c)(2) is the briefing each person gets first, covering qualification and screening, host country law, the commander's orders and the rules on the use of force; (c)(3) is cooperation with an investigation, including access to employees. On a DoD order the clause used in place of this one is DFARS 252.225-7039, which names SPOT and two management standards.

The 11 templates that name it, with the line

Source: acquisition.gov, FAR 52.225-26 and 25.302-6 (verified 2026-08-04)

This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.