Clauses · FAR · Administration and definitions
FAR 52.233-3 Protest after Award
Does the regulation require it to flow down?
No
The prime mirrors it (or uses its own stop-work) to pass down the (a) stop order to the sub and be able to recover from the Government, via (b), the costs the sub claims — without the mirror, the prime foots the chain's shutdown alone
A clause can reach your subcontract without a mandate. Once it is in your document, it is a contract term all the same. The missing mandate is a fact about the regulation. It is not a ruling on your order.
Checked against acquisition.gov on 2026-08-04 · edition AUG 1996 (Basic; Alt I JUN 1985) · base v0.9.3 Read the text ↗
What it makes you produce
One item for your checklist.
Nothing to send now
It does not hold the order. It decides what money moves later — what you can claim, what can be claimed from you, and what can be held back — and none of that changes after signature.
A day-by-day record of what the stoppage cost — demobilization, idle crew, remobilization — and the claim for an adjustment of schedule or price within 30 days of the end of the stoppage
FAR 52.233-3(b)
When it is used
Goes into virtually every prime contract — prescription 33.106(b) requires insertion in all solicitations and contracts. It does not flow down by mandate: the sub encounters it when the prime mirrors it in order to be able to stop the whole chain if a post-award protest freezes performance.
Read closely
(a) is the stop itself: work halts on the written order and costs are kept down during the period. Nothing is produced unless a post-award protest freezes the job, and working through a stoppage is a cost nobody reimburses.
Alternates
Alt I · JUN 1985
FAR 33.106(b) — cost-reimbursement contract contemplated.
Alt I is the cost-reimbursement version: it substitutes the termination-clause reference in (a)(2) and widens what the adjustment in (b) may reach to estimated cost and fee, leaving the record and the 30-day claim exactly where they were.
The 6 templates that name it, with the line
Source: acquisition.gov, FAR 52.233-3 and 33.106(b) (verified 2026-08-04)
This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.