Clauses · DFARS · Supply chain and sourcing
DFARS 252.225-7008 Restriction on Acquisition of Specialty Metals
Does the regulation require it to flow down?
No
The clause has only (a) definitions and (b) the requirement — no subcontract paragraph. Primes paste it onto metal POs for convenience; in the parts-and-assemblies chains what flows down is the sister clause 252.225-7009 (articles CONTAINING specialty metals), which has its own flow-down
A clause can reach your subcontract without a mandate. Once it is in your document, it is a contract term all the same. The missing mandate is a fact about the regulation. It is not a ruling on your order.
Checked against acquisition.gov on 2026-08-04 · edition MAR 2013 · base v0.9.3 Read the text ↗
What it makes you produce
One item for your checklist.
Something somebody else has to issue you
The same day if the issuer is one of your own suppliers, months if it is an assessor or an underwriter.
A mill certificate naming the country where the metal was melted or produced, from the mill or the service center that sold it — evidence the prime weighs, not paper the clause names
DFARS 252.225-7008
When it is used
At the prime: acquisitions above the SAT ($350k) requiring delivery of specialty metals as end items — buying the metal itself (bar, plate, ingot), not parts containing it (225.7003-5(a)(1)), unless fully exempt from the restrictions. It reaches the sub by template, not by mandate.
Read closely
the clause has only (a) definitions and (b) the restriction — melted or produced in the United States or its outlying areas, with no qualifying-country opening — and it names no certificate. The country of melt is recorded at the mill, several tiers above the purchase order, which is why this row moves on somebody else's calendar.
The 10 templates that name it, with the line
Source: acquisition.gov, DFARS 252.225-7008 and 225.7003-5 (verified 2026-08-04)
This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.