Clauses · DFARS · Supply chain and sourcing
DFARS 252.225-7021 Trade Agreements
Does the regulation require it to flow down?
No
The text (Basic and alternates) does not contain the word 'subcontract'; primes flow it down because the only way to certify the end product's origin is to bind whoever manufactures it — a near-universal convenience flow-down (17/43 in the corpus)
A clause can reach your subcontract without a mandate. Once it is in your document, it is a contract term all the same. The missing mandate is a fact about the regulation. It is not a ruling on your order.
Checked against acquisition.gov on 2026-08-04 · edition FEB 2024 (Basic, Alt II, Alt III, Alt IV; Alt I reserved) · base v0.9.3 Read the text ↗
What it makes you produce
One item for your checklist.
Something somebody else has to issue you
The same day if the issuer is one of your own suppliers, months if it is an assessor or an underwriter.
The manufacturer's country-of-origin evidence for each end product, resting on where substantial transformation happened rather than where it shipped from — evidence the prime weighs, not paper the clause names
DFARS 252.225-7021
When it is used
At the prime: acquisition of end products listed in 225.401-70, valued at or above $174,000, with no FAR 25.401(a) exception (225.1101(6)(i)). Alt III/IV for an alternate content threshold approved by the senior procurement executive. No regulatory flow-down — it reaches the sub by template, and it almost always does.
Read closely
(b) says the clause reaches every item in the schedule unless the contract says otherwise, and (c) is the delivery restriction with its own narrow opening: an end product declared in the offer, where conforming offers were insufficient or a national interest waiver was granted. A qualifying country end product that is not off-the-shelf carries a content test on top — 65 percent through 2028, 75 percent from 2029.
The 15 templates that name it, with the line
Source: acquisition.gov, DFARS 252.225-7021 and 225.1101(6) (verified 2026-08-04)
This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.