Clauses · FAR · Supply chain and sourcing
FAR 52.247-64 Preference for Privately Owned U.S.-Flag Commercial Vessels
Does the regulation require it to flow down?
Yes
(d): insert the substance of the clause, including paragraph (d) itself, 'in all subcontracts or purchase orders under this contract', except those described in (e)(4). (e)(4) exempts subcontracts and purchase orders for commercial products or services, but only when NONE of three legs holds: the prime contract is for ocean transportation services or for construction; the items are resold without added value (typically f.o.b. destination); or the shipment directly supports US military contingency operations or exercises, or forces deployed on UN/NATO humanitarian or peacekeeping operations. (Third leg — the ocean-transportation-services-or-construction prime — verified against acquisition.gov, FAR 52.247-64(e)(4), on 2026-08-05.)
- Form
- substance — 'the substance of this clause, including this paragraph (d)' ((d))
- Reaches
- all tiers — (d) carries itself down and re-propagates
Checked against acquisition.gov on 2026-08-04 · edition NOV 2021 (Basic; Alt I APR 2003; Alt II NOV 2021) · base v0.9.3 Read the text ↗
What it makes you produce
One item for your checklist.
Something somebody else has to issue you
The same day if the issuer is one of your own suppliers, months if it is an assessor or an underwriter.
- FAR 52.247-64(c)
A legible copy of the carrier's rated on-board ocean bill of lading, to the contracting officer and to the Maritime Administration
Owed when contract cargo has moved by sea — 20 working days from the date of loading in the United States, 30 working days from a foreign port
When it is used
Prescribed by 47.507(a) for solicitations and contracts that may involve ocean transportation of supplies subject to the Cargo Preference Act of 1954 — no dollar threshold, no contract-type gate and no commercial exception in the prescription itself. Flows down via (d) to all subcontracts and purchase orders except those described in (e)(4). (Trigger corrected 2026-08-05, backlog item 12: both legs were rules and both were wrong in the excluding direction. `workType == supplies` is not the prescription — a services subcontract that moves supplies by sea is in scope, and 47.507(a) tests whether the contract MAY INVOLVE ocean transportation, which is a fact about the scope of work. And `commercial == false` made a commercial sub exempt outright, when (e)(4) is a conditional exception with three routes back in — so the engine ruled the clause out with no route back, on a condition whose own note said 'except'. Both legs are structural now. Verified against acquisition.gov, FAR 47.507 and 52.247-64(d)/(e).)
Read closely
(b) is the substantive rule: at least half the gross tonnage on privately owned US-flag commercial vessels, counted separately by vessel type. On a DoD order this usually arrives beside DFARS 252.247-7023, which is stricter — US-flag for everything rather than half. With no ocean shipment the obligation lies dormant, and (d) carries the clause down anyway except where the commercial exception at (e)(4) reaches.
Alternates
Alt I · APR 2003
FAR 47.507(a)(2).
Alt I substitutes (a) and (b) to require all of the cargo on US-flag commercial vessels instead of half, with a contracting officer authorization before a foreign-flag vessel may be used at all. It raises the bar the shipment has to clear; the bill of lading copies, their addressees and their deadlines are the parent's.
The 18 templates that name it, with the line
Source: acquisition.gov, FAR 52.247-64, 47.507(a), 52.244-6(c)(1) and 52.212-5(e) (verified 2026-08-04)
This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.