whatbindsCheck your order

Clauses · FAR · Ethics and integrity · provision

FAR 52.203-11 Certification and Disclosure Regarding Payments to Influence Certain Federal Transactions

Does the regulation require it to flow down?

No

The -11 applies at the time of offer. Primes replicate it in RFQs to subs > $200k because 52.203-12, incorporated by reference, requires subs' lobbying disclosures to travel up to the government.

A clause can reach your subcontract without a mandate. Once it is in your document, it is a contract term all the same. The missing mandate is a fact about the regulation. It is not a ruling on your order.

Checked against acquisition.gov on 2026-08-04 · edition SEP 2024 · base v0.9.3 Read the text ↗

What it makes you produce

2 items for your checklist, slowest first.

  1. Something you fill in and send back2

    Hours, once you know which one is missing.

    • The certification, made by signing the offer, that no appropriated funds paid anyone to influence the award of this contract

      FAR 52.203-11(c)
    • OMB Standard Form LLL, submitted with the offer, naming the registrants who made the contact

      Owed when a registrant under the Lobbying Disclosure Act of 1995 has made a lobbying contact for you on this contract

      FAR 52.203-11(d)

When it is used

It is a solicitation PROVISION, not a contract clause: prescribed for solicitations above $200,000 — FAR 3.808(a), current threshold (2025-10-01 adjustment). It appears in subcontract packages when the prime asks the sub for an equivalent certification in the quote.

Read closely

(d) exempts regularly employed officers and employees paid reasonable compensation, which is why a shop with no outside lobbyist files nothing and signs the certification alone. (e) makes submission a precondition of award and carries the civil penalty at 31 U.S.C. 1352. This is a solicitation provision; the clause that runs during performance is 52.203-12.

The 11 templates that name it, with the line

Source: acquisition.gov, FAR 52.203-11 + prescription 3.808(a) (verified 2026-08-04)

This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.