Clauses · FAR · Ethics and integrity
FAR 52.209-6 Protecting the Government's Interest When Subcontracting With Contractors Debarred, Suspended, Proposed for Debarment, or Voluntarily Excluded
Does the regulation require it to flow down?
Yes
Subcontracts > $45,000 (the 9.405-2(b) threshold as of the award date) that are not COTS
- Form
- substance, including (e) itself — self-perpetuating
- Reaches
- all tiers
Checked against acquisition.gov on 2026-08-04 · edition Jan 2025 · base v0.9.3 Read the text ↗
What it makes you produce
2 items for your checklist, slowest first.
Something somebody else has to issue you
The same day if the issuer is one of your own suppliers, months if it is an assessor or an underwriter.
- FAR 52.209-6(c)
A written disclosure from your proposed supplier saying whether it or its principals are debarred, suspended, proposed for debarment or voluntarily excluded
Owed from each proposed supplier whose subcontract will exceed the FAR 9.405-2(b) threshold, other than one furnishing a commercially available off-the-shelf item
Something you write
Days to weeks, and nobody outside your company has to agree to it.
- FAR 52.209-6(d)
A written notice from a corporate officer to the contracting officer, naming the supplier, the reasons it is listed, the compelling reason for using it anyway, and the systems protecting the Government's interest
Owed before entering into a subcontract with a party that is debarred, suspended, proposed for debarment or voluntarily excluded, other than one furnishing a commercially available off-the-shelf item
When it is used
Contracts > $45,000 (FAR 9.409/9.405-2(b)).
Read closely
(b) is the underlying bar on subcontracting above that threshold with an excluded party absent a compelling reason, and the exclusion list is the System for Award Management, which answers the question in one lookup per supplier.
The 17 templates that name it, with the line
Source: acquisition.gov, FAR 52.209-6 and FAR 9.405-2 (verified 2026-08-04)
This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.