whatbindsCheck your order

Clauses · FAR · Supply chain and sourcing

FAR 52.211-15 Defense Priority and Allocation Requirements

Does the regulation require it to flow down?

Yes

The clause itself has no flow-down paragraph; the obligation to extend the rating to subs comes from the DPAS regulation (15 CFR 700) that the clause incorporates — the rating flows down the entire supply chain of the rated item

Form
substance — not by inserting the FAR clause, but by force of 15 CFR 700 itself: whoever receives a rated order must place rated orders with suppliers of the needed items
Reaches
all tiers

Checked against acquisition.gov on 2026-08-04 · edition APR 2008 · base v0.9.3 Read the text ↗

What it makes you produce

2 items for your checklist, slowest first.

  1. A program you have to be running

    You are either running it or you are not, and what the prime asks for is the date it started.

    • Scheduling that puts the rated order ahead of unrated work, and rated orders of your own placed on the suppliers of what it needs

      FAR 52.211-15
  2. Something you fill in and send back

    Hours, once you know which one is missing.

    • A written acceptance or rejection of the rated order, back to the customer inside the window the priorities regulation sets and on the grounds it allows

      FAR 52.211-15

When it is used

Applies when the prime's contract is a DPAS rated order (DO- or DX-), certified for national defense/emergency preparedness/energy program (prescribed at 11.604(b)); no threshold. The clause text is a single sentence: comply with 15 CFR 700.

Read closely

the clause is a single sentence with no lettered paragraphs, so the citation is to the clause itself. The deadlines, the grounds on which an order may be rejected, the duty to prioritize it over unrated work — including delaying a commercial customer — and the duty to extend the rating to your own suppliers all sit in the Defense Priorities and Allocations System regulation at 15 CFR 700, which the clause adopts whole.

The 14 templates that name it, with the line
233RTX Flowdown of U.S. Government Contract Clauses Under U.S. Government ContractsRTXline 1251105Raytheon TC-002 — Supplement 1: Government Contract Provisions from the FARRTXline 35166Northrop Grumman CTM-P-ST-001 — U.S. Government Firm Fixed Price Order (Not for Commercial Products and Services)Northrop Grummanline 219869Northrop Grumman CTM-P-ST-002 — U.S. Government FFP or T&M Order for Commercial Products and ServicesNorthrop Grummanline 2333166Northrop Grumman CTM-P-ST-003 — U.S. Government T&M Order (Not for Commercial Products and Services)Northrop Grummanline 2144168Northrop Grumman CTM-P-ST-004 — U.S. Government Cost Reimbursement Order (Not for Commercial Products and Services)Northrop Grummanline 2233255GD Mission Systems SCM-TMP-005 — General Provisions, Firm Fixed Price PO under U.S. Government Contract (Non-Commercial)General Dynamicsline 938243GD Mission Systems SCM-TMP-048 — T&M Purchase Orders for Non-Commercial Items in Support of a U.S. Government ContractGeneral Dynamicsline 1861122GD Mission Systems SCM-TMP-095 — FFP Purchase Orders for Commercial/COTS Products or Services in Support of a U.S. Government ContractGeneral Dynamicsline 994240L3Harris LGL-50.F1 — General T&C and Flowdown Clauses for Other Than Commercial Products/Services under a U.S. Government ContractL3Harrisline 1573106L3Harris LGL-50.F2 — General T&C and Flowdown Clauses for Commercial Products/Services under a U.S. Government ContractL3Harrisline 1302273BAE Systems Inc. USGOVA — FAR/DFARS Flow Down Provisions for Subcontracts/Purchase Orders under a U.S. Government (DoD) Prime ContractBAE Systemsline 27389AAR Government Services — C40 Purchase Order General Provisions, Non-Commercial Firm Fixed Price Items or ServicesAAR Corpline 2921178AAR Component Services NY — U.S. Government Contract FAR and DFARS Clauses Incorporated by ReferenceAAR Corpline 574

Source: acquisition.gov, FAR 52.211-15 and 11.604(b); 15 CFR 700 (verified 2026-08-04)

This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.