Clauses · FAR · Pricing and audit
FAR 52.215-12 Subcontractor Certified Cost or Pricing Data
Does the regulation require it to flow down?
Yes
(c): in each subcontract that exceeds the certified cost or pricing data threshold of 15.403-4(a)(1) ($2.5M) as of the date of price agreement or of award, whichever is later
- Form
- substance — this clause (or 52.215-13, for modifications), including paragraph (c) itself
- Reaches
- all tiers
Checked against acquisition.gov on 2026-08-04 · edition JUN 2020 (Basic); Alt I OCT 2025 · base v0.9.3 Read the text ↗
What it makes you produce
2 items for your checklist, slowest first.
Something you write
Days to weeks, and nobody outside your company has to agree to it.
- FAR 52.215-12(c)
Either the substance of this clause or the substance of FAR 52.215-13, written into your own subcontracts
Owed on each subcontract that, when entered into, exceeds the certified cost or pricing data threshold at FAR 15.403-4(a)(1) — $2.5 million
Nothing to send now
It does not hold the order. It decides what money moves later — what you can claim, what can be claimed from you, and what can be held back — and none of that changes after signature.
The certified cost or pricing data and the FAR 15.406-2 certification your own supplier hands you before an award expected to exceed $2.5 million, kept in the price file behind your quote
FAR 52.215-12(a) and (b)
When it is used
Enters the prime's contract together with 52.215-10 (15.408(d)), i.e. when the prime had to submit certified cost or pricing data. Flows down when the subcontract exceeds the TINA threshold of FAR 15.403-4(a)(1) — $2.5M since 2025-10-01 — as of the date of price agreement or of award, whichever is later, and no exception (commercial, adequate price competition) applies. (Trigger corrected 2026-08-05, backlog item 12: the entry gated on the dollar threshold and `commercial == false` and stopped there, so a non-commercial order above the threshold came out `applies` — deciding a question 15.408 leaves to 15.403-1(b). The family was also inconsistent with itself: 52.215-11 and 52.215-21 carried a structural leg for this and 52.215-10, -12, -13 and -20 did not. Prescription verified against acquisition.gov, FAR 15.408.)
Read closely
Nothing under this clause is sent upward: paragraphs (a) and (b) make you require the data and the certification from the tier below. What holds an award is the prime's own request under FAR 52.215-20 or 52.215-21; what this one decides is whether your price stands up when defective pricing is raised later. Failing to require data from a lower tier above the threshold is a standing audit finding.
The 12 templates that name it, with the line
Source: acquisition.gov, FAR 52.215-12 and 15.408(d)(1) (verified 2026-08-04)
This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.