Clauses · FAR · Pricing and audit
FAR 52.215-15 Pension Adjustments and Asset Reversions
Does the regulation require it to flow down?
Yes
(d): 'The Contractor shall include the substance of this clause in all subcontracts under this contract that meet the applicability requirement of FAR 15.408(g).'
- Form
- substance
- Reaches
- all tiers (the substance carries the flow-down paragraph itself)
Checked against acquisition.gov on 2026-08-04 · edition OCT 2010 · base v0.9.3 Read the text ↗
What it makes you produce
2 items for your checklist, slowest first.
Something you write
Days to weeks, and nobody outside your company has to agree to it.
Written notice to the buyer as soon as the company determines it will terminate a defined-benefit pension plan or otherwise recapture pension fund assets
FAR 52.215-15(a)
Nothing to send now
It does not hold the order. It decides what money moves later — what you can claim, what can be claimed from you, and what can be held back — and none of that changes after signature.
The Government's equitable share of a pension surplus its contract cost helped fund, computed on the rules at 48 CFR 9904.413-50(c)(12) and settled as a refund or a credit
FAR 52.215-15(c)
When it is used
Enters the prime's contract when certified cost or pricing data are anticipated or when cost determinations (pre- or post-award) will be subject to FAR Part 31 (15.408(g)) — in practice, negotiated and cost-type contracts. Flows down to subcontracts meeting the same applicability. It only bites sponsors of a defined-benefit pension plan.
Read closely
Paragraph (b) covers the segment-closing, plan-termination and benefit-curtailment cases. A company whose only retirement plan is a defined-contribution one has no event here to report.
The 12 templates that name it, with the line
Source: acquisition.gov, FAR 52.215-15 and 15.408(g) (verified 2026-08-04)
This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.