Clauses · FAR · Pricing and audit
FAR 52.215-18 Reversion or Adjustment of Plans for Postretirement Benefits (PRB) Other Than Pensions
Does the regulation require it to flow down?
Yes
(c): 'The Contractor shall insert the substance of this clause in all subcontracts that meet the applicability requirements of FAR 15.408(j).'
- Form
- substance
- Reaches
- all tiers (the substance carries the flow-down paragraph itself)
Checked against acquisition.gov on 2026-08-04 · edition JUL 2005 · base v0.9.3 Read the text ↗
What it makes you produce
2 items for your checklist, slowest first.
Something you write
Days to weeks, and nobody outside your company has to agree to it.
Written notice as soon as the company determines it will terminate or reduce benefits under a postretirement benefit plan
FAR 52.215-18(a)
Nothing to send now
It does not hold the order. It decides what money moves later — what you can claim, what can be claimed from you, and what can be held back — and none of that changes after signature.
The Government's equitable share of any postretirement benefit fund assets that revert or are constructively received, settled under FAR 31.205-6(o)(5) by cost reduction, amortization with interest, cash refund or another agreed method
FAR 52.215-18(b)
When it is used
Enters the prime's contract when certified cost or pricing data or cost determinations subject to Part 31 are anticipated (15.408(j)) — same profile as 52.215-15, but for postretirement benefits other than pensions (retiree health plans, life insurance). Flows down to subcontracts with the same applicability.
Read closely
Where no postretirement plan is pre-funded there is no reversion for paragraph (b) to reach. Absent agreement on the method, the contracting officer picks it.
The 12 templates that name it, with the line
Source: acquisition.gov, FAR 52.215-18 and 15.408(j) (verified 2026-08-04)
This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.