Clauses · FAR · Small business, labor and socioeconomic
FAR 52.222-4 Contract Work Hours and Safety Standards-Overtime Compensation
Does the regulation require it to flow down?
Yes
(e) (verified): insert (a)–(d) in subcontracts that may require or involve the employment of laborers and mechanics, and require subs to repeat it in lower tiers; the paragraph carries no dollar threshold of its own
- Form
- substance — insert paragraphs (a)–(d)
- Reaches
- all tiers
Checked against acquisition.gov on 2026-08-04 · edition MAY 2018 · base v0.9.3 Read the text ↗
What it makes you produce
One item for your checklist.
Something you write
Days to weeks, and nobody outside your company has to agree to it.
Payroll and basic records for every laborer and mechanic — name and address, social security number, classification, hourly rate, daily and weekly hours, deductions and wages actually paid — kept until three years after the work is finished and open to inspection
FAR 52.222-4(d)
When it is used
Prescription 22.305 (verified): contracts that may require the employment of laborers or mechanics, except those valued at or below $200,000, commercial products/services, work outside the US/territories, contracts solely under chapter 65, and supplies with incidental services not employing substantial labor. Flows down to the sub via (e), with no threshold of its own.
Read closely
Paragraph (a) is the rule itself: one and one half times the basic rate for hours over 40 in a week, for shop-floor and jobsite people rather than for engineering or administrative staff. Paragraphs (b) and (c) are the liability and the withholding. Paragraph (e) carries paragraphs (a) through (d) into subcontracts that may involve laborers or mechanics and requires the same again at lower tiers, with no dollar floor of its own.
The 12 templates that name it, with the line
Source: acquisition.gov, FAR 52.222-4 and 22.305 (verified 2026-08-04)
This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.