Clauses · FAR · Pricing and audit
FAR 52.230-3 Disclosure and Consistency of Cost Accounting Practices
Does the regulation require it to flow down?
Yes
(d): include the substance in all negotiated subcontracts, except (b); does not flow down to subs below the lower CAS threshold (FAR 30.201-4(b)), to subs under a different type of CAS coverage, or to those exempted by 48 CFR 9903.201-1(b)
- Form
- substance (except paragraph (b))
- Reaches
- all tiers
Checked against acquisition.gov on 2026-08-04 · edition JUN 2020 · base v0.9.3 Read the text ↗
What it makes you produce
2 items for your checklist, slowest first.
A program you have to be running
You are either running it or you are not, and what the prime asks for is the date it started.
Cost accounting consistent with 48 CFR 9904.401, 9904.402, 9904.405 and 9904.406 — estimating matched to accumulation and reporting, no cost charged twice by two routes, unallowables handled, and one consistent accounting period
FAR 52.230-3(a)(1)
Something you write
Days to weeks, and nobody outside your company has to agree to it.
- FAR 52.230-3(a)(2)
A written disclosure of your cost accounting practices under 48 CFR 9903.202-1 through 9903.202-5
Owed where the business unit is one required to submit a Disclosure Statement
When it is used
The light version of CAS: negotiated CAS-covered contracts with MODIFIED coverage (above the threshold but below the 9903.201-2 full-coverage criteria). Requires only CAS 401, 402, 405, and 406. Flows down to negotiated subs above the lower CAS threshold ($2.5M), with the same 9903.201-1(b) exemptions — small business exempt at any dollar value.
Read closely
Four standards rather than nineteen, and a practice change only by negotiated agreement. Paragraph (d) leaves out subcontracts below the lower threshold at FAR 30.201-4(b), those under a different type of coverage, and those exempted by 48 CFR 9903.201-1(b) — the same exemption that answers FAR 52.230-2.
The 12 templates that name it, with the line
Source: acquisition.gov, FAR 52.230-3 and 30.201-4; 48 CFR 9903.201-1(b) (verified 2026-08-04)
This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.