Clauses · FAR · Pricing and audit
FAR 52.230-4 Disclosure and Consistency of Cost Accounting Practices—Foreign Concerns
Does the regulation require it to flow down?
Yes
(d): include the substance in all negotiated subcontracts above the lower CAS threshold (FAR 30.201-4(b)); a sub under a different type of CAS coverage gets the corresponding 48 CFR 9903.201-2 clause; those exempted by 9903.201-1 get none
- Form
- substance (except paragraph (b))
- Reaches
- all tiers
Checked against acquisition.gov on 2026-08-04 · edition JUN 2020 · base v0.9.3 Read the text ↗
What it makes you produce
2 items for your checklist, slowest first.
A program you have to be running
You are either running it or you are not, and what the prime asks for is the date it started.
Cost accounting consistent with 48 CFR 9904.401 and 9904.402 — estimating matched to accumulation and reporting, and no cost allocated twice for the same purpose
FAR 52.230-4(a)(1)
Something you write
Days to weeks, and nobody outside your company has to agree to it.
- FAR 52.230-4(a)(2)
A written disclosure of cost accounting practices under 48 CFR 9903.202-1 through 9903.202-5
Owed where the business unit is one required to submit a Disclosure Statement
When it is used
Replaces full CAS when the contractor is a foreign concern (unit outside the US): requires only CAS 9904.401 and 9904.402 (estimate/accumulate consistency and no double-charging). Flows down to negotiated subs above the lower CAS threshold ($2.5M), with the 9903.201-1 exemptions. For the typical American sub it shows up by template mistake or because there's a foreign lower-tier in the chain.
Read closely
The clause is written for a foreign business unit. A US company handed it is looking at FAR 52.230-2 or FAR 52.230-3 territory instead, or at the 48 CFR 9903.201-1(b)(3) small business exemption, and the mismatch is worth putting to the buyer before anything is built.
The 8 templates that name it, with the line
Source: acquisition.gov, FAR 52.230-4 and 30.201-4; 48 CFR 9903.201-1 (verified 2026-08-04)
This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.