Clauses · FAR · Pricing and audit
FAR 52.215-11 Price Reduction for Defective Certified Cost or Pricing Data—Modifications
Does the regulation require it to flow down?
No
Operates at the prime level: (b) authorizes a reduction when a subcontractor or prospective sub furnished defective data; (c) limits the case of the prospective sub not awarded; (d)(1)(iv) closes the door on the 'nobody signed the Certificate' defense — the absence of the certificate does not save you
A clause can reach your subcontract without a mandate. Once it is in your document, it is a contract term all the same. The missing mandate is a fact about the regulation. It is not a ruling on your order.
Checked against acquisition.gov on 2026-08-04 · edition JUN 2020 · base v0.9.3 Read the text ↗
What it makes you produce
One item for your checklist.
Nothing to send now
It does not hold the order. It decides what money moves later — what you can claim, what can be claimed from you, and what can be held back — and none of that changes after signature.
The same dated data package at every modification that crosses $2.5 million, with a fresh sweep and a certificate at the point the modification's price closes
FAR 52.215-11(b)
When it is used
Twin of 52.215-10 for MODIFICATIONS: applies when a mod's price adjustment is expected to exceed the certified cost or pricing data threshold of 15.403-4(a)(1) as of the mod's execution date ($2.5M since 2025-10-01) — including in contracts that originally did not require certification. Paragraph (b) reaches defective data from a subcontractor or prospective sub.
Read closely
A large change order reopens the same exposure as the original negotiation, so a meaningful modification is worth treating as one. Paragraph (d)(1)(iv) closes off the argument that nobody signed the Certificate — its absence does not remove the reduction.
The 14 templates that name it, with the line
Source: acquisition.gov, FAR 52.215-11 and 15.408(c) (verified 2026-08-04)
This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.