Clauses · FAR · Pricing and audit
FAR 52.227-9 Refund of Royalties
Does the regulation require it to flow down?
Yes
(f): 'The substance of this clause... shall be included in any subcontract in which the amount of royalties reported during negotiation of the subcontract exceeds $250'
- Form
- substance
- Reaches
- first tier (self-inclusion of (f) not confirmed in the verified excerpt (unconfirmed))
Checked against acquisition.gov on 2026-08-04 · edition APR 1984 · base v0.9.3 Read the text ↗
What it makes you produce
3 items for your checklist, slowest first.
Something you write2
Days to weeks, and nobody outside your company has to agree to it.
A statement of royalties paid or required to be paid on this work and its subcontracts, with the reasons, furnished before final payment
FAR 52.227-9(c)- FAR 52.227-9(f)
The substance of this clause, including paragraph (f) itself, written into your own subcontracts
Owed on any subcontract in which the royalties reported during its negotiation exceed $250
Nothing to send now
It does not hold the order. It decides what money moves later — what you can claim, what can be claimed from you, and what can be held back — and none of that changes after signature.
The refund owed where a royalty priced into the contract is later relieved — a lapsed license, an invalidated patent — at any time within three years after final payment
FAR 52.227-9(e)
When it is used
Goes into negotiated contracts when the price includes reported royalties (prescription 27.202-5). Flows down via (f) to any subcontract where the royalties reported during the sub's negotiation exceed $250.
Read closely
Royalty priced in but never paid comes back as a refund, so the trail of what was built into the proposal is what the paragraph (c) statement is written from. Paragraph (d) pays only what was in the contract price and is allocable to the contract.
The 13 templates that name it, with the line
Source: acquisition.gov, FAR 52.227-9 and 27.202-5 (verified 2026-08-04)
This is research, not legal advice. It states what the regulation says about this clause and cites the paragraph behind it. It does not rule on your order, and it does not rule on whether a prime's markings are correct.